Page 133 - Kurumsal Veri Yönetimi ve Analitiği Koordinatörlüğü Hassas Görev Analizi
P. 133

1.  Aşamada  tavuk  tüyleri  lif  üretimine  hazırlanmıştır.  Bunun  için  tüyler  yıkanarak  temizlenmiş,

        dezenfekte edilmiş ve kurutulmuştur.
              2. Aşamada ise kurutulmuş tüylerin lif ve sap kısımları özel makine ile ayrıştırılmıştır.

        …
              Tavuk tüyü liflerinin amino asit içeriğini bilmek tüy liflerinin sonraki kullanımına bağlı üzerinde

        yapılmalı olan fiziksel ve kimyasal işlemlerle ilgili karar almak açısından önemlidir. Literatürde bu konuda
        yeterli  miktarda  araştırma  yapılmadığı  görülmektedir.  Sadece  Saravanan  ve  arkadaşları  tarafından

        yayınlanan bir makale vardır ki, her kes bu makaleye atıfta bulunmaktadır.

              Tavuk tüyleri yukarıda belirtilmiş yöntem üzere lif üretimine hazırlık amacıyla yıkanmış, dezenfekte
        edilmiş ve kurutulmuştur. Kurutulmuş tüylerden tüy lifi üretilmiş, bu liflerden bir tutam alınarak amino asit

        analizine  gönderilmiştir.  Tavuk  tüyü  lifi  örneklerinin  amino  asit  içeriğinin  analizi  SÜBİTAM’da,  Sıvı
        Kromatografisi- Kütle/Kütle Spektrometresi (LC-MS/MS) cihazı kullanılarak iki tekrarlı olarak yapılmış

        ve bu amaçla Jasem amino asit kitleri kullanılmıştır.
              Başlangıçta numuneler asidik hidrolize uğratılmıştır. Bu amaçla 0,5 g numune kapaklı cam bir tüpe

        alınmış ve üzerine kitte bulunan 4ml Reaktif-2 eklenerek 110°C’de 24 saat boyunca hidroliz reaksiyonu

        gerçekleştirilmiştir.  Hidrolizat  oda  sıcaklığına  ulaştığında  4000  rpm’de  5  dakika  süresince
        santrifüjlenmiştir. Daha sonra 100 μl süpernatant alınmış ve bir viale aktarılarak damıtık suyla 1ml’ye

        tamamlanmıştır.  Bu  seyreltme  prosedürü  bir  kez  daha  tekrarlanarak,  numunenin  800  kat  seyreltilmiş

        hidrolizatı elde edilmiştir.
              Hidroliz prosesini takiben kit numune hazırlığı şu şekilde uygulanmıştır: 50 μl seyreltilmiş numune

        hidrolizatı bir viale transfer edilmiş ve üzerine sırasıyla, 50 μl kararlı izotop etiketli iç standart karışımı ile
        700 μl Reaktif-1 ilave edilmiştir.

              Daha  sonra  karışım  5  saniye  boyunca  vortekslenmiştir.  Tüm  numuneler  yukarıda  belirtilmiş
        prosedürler doğrultusunda hazırlanarak LC-MS/MS sistemine enjekte edilmiştir. Amino asit miktarlarının

        belirlenmesi için gerekli olan kalibrasyon eğrisi, beş nokta kalibrasyon setinin hidroliz prosesi olmaksızın

        kit numune hazırlığı gereğince hazırlanmış ve LC-MS/MS sisteminde okutularak elde edilmiştir.
                                                                                                         0
              Agilent 1260 Infinity HPLC sistemi (Agilent Technologies, Santa Clara, USA) kullanılarak, 30 C’ye
        ayarlanmış  Jasem  amino  asit  analitik  kolonuna,  hazırlanmış  numuneden  3  μl  enjekte  edilmiştir.
        Kromatografik ayrım, 0,7 mL/dk akışla gradient programlı A ve B mobil fazları ile 7,5 dakikalık analiz

        süresinde tamamlanmıştır. Kütle spektrometrik dedeksiyon ise pozitif iyonlaşma modunda ESI donanımlı
        Agilent  6460  tandem  kütle  spektrometresi  (Agilent  Technologies)  cihazıyla  gerçekleştirilmiştir.  Kütle

                                                                         0
        detektörü parametreleri şu şekilde ayarlanmıştır: gaz sıcaklığı 150  C, gaz akışı 10L/dk, nebulizer basıncı
        40 psi ve +2000 volt kapiler voltaj.
        …

                                                          68
   128   129   130   131   132   133   134   135   136   137   138