Prof. Dr. Gökmen ZARARSIZ’ın Uluslararası Proje Başarısı

Prof. Dr. Gökmen ZARARSIZ’ın Uluslararası Proje Başarısı Almanya Nörodejeneratif Hastalıklar Merkezinin koordinatörlüğünü yaptığı, Erciyes Üniversitesi, Pasteur Enstitüsü, Imagine Enstitüsü ve Amsterdam Üniversitesi Tıp Merkezinin (Amsterdam UMC) ortak olduğu LysMitoPAD konsorsiyumunun “Spatiotemporal Organelle Dynamics in Early Neurodegeneration: Cell Type and Disease Specificity in Parkinson’s and Alzheimer’s Disease” başlıklı projesi Horizon Europe kapsamında fonlanan The EU Joint Programme – Neurodegenerative Disease Research (JPND) programı kapsamında €1.262.888 bütçe ile desteklenmeye hak kazanmıştır.

Üniversitemiz Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Gökmen ZARARSIZ’ın Türkiye ortağı olarak yer aldığı bu projede, Alzheimer ve Parkinson hastalıklarının erken evrelerindeki lizozomal ve mitokondriyal işlevdeki hücre tipine özgü değişiklikleri ve hastalıkların ilerleyişi üzerine etkileri araştırılacaktır. Konsorsiyum kapsamında hasta dokuları ve hücresel modellerden elde edilecek proteomik, lipidomik, RNA-dizileme ve çoklu-omiks analizlerini içeren biyoinformatik analizleri Erciyes Üniversitesi İlaç Uygulama ve Araştırma Merkezinde bulunan ve Prof. Zararsız’ın liderliğini yürüttüğü Bireysel Tıp ve İleri Analitik araştırma grubunda gerçekleştirilecektir. Projede Prof. Dr. Gökmen ZARARSIZ dışında, İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Vahap ELDEM, Üniversitemiz Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Gözde ERTÜRK ZARARSIZ, Rektörlük Öğr. Gör. Dr. Ahu CEPHE ve Doktora Sonrası Araştırmacı Dr. Leila KIANMEHR araştırmacı olarak görev alacaktır.

Link: https://neurodegenerationresearch.eu/initiatives/annual-calls-for-proposals/closed-calls/call-announcement-for-jpnd-2024-call-mechanisms-and-measurement-of-disease-progression-in-the-early-phase-of-neurodegenerative-diseases/mechanisms-and-measurement-of-disease-progression-in-the-early-phase-of-neurodegenerative-diseases/

Öğretim üyelerimizi üstün başarılarından dolayı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.

Erciyes Üniversitesi Araştırma Dekanlığı